St. Janskerk
Onderwerp. Bedreiging St. Janskerk
Locatie Koning Arthurlaan
Ontwerp Van der Grinten en Heijdenrijk Amersfoort
Bouw gereed. 1967
Bouw sloop. -
Het betreft een in 1967 tot stand gekomen kerkgebouw in de toenmalige Eindhovense nieuwbouwwijk ‘Jagershoef’. Het ontwerp is van het architectenbureau Van der Grinten en Heijdenrijk uit Amersfoort. Het is een strak modern kerkgebouw en daarmee een voorbeeld van de zakelijke stroming in de architectuur. Bij de opzet is veel aandacht gegeven aan de detaillering van een schijnbaar doorgaande lijn tussen binnen en buiten. Dit geldt zowel voor de vensterbanken als voor het dak. Bij de realisering van het kerkgebouw is de nadruk gelegd op openheid en dienstbaarheid aan de wereld. Eenvoud en bescheidenheid zijn de belangrijkste kenmerken. De kerk is bepaald niet prominent in de omgeving aanwezig. Opmerkelijke kunstschatten komt men in het interieur van de kerk niet tegen behoudens enkele inventarisstukken (altaartafel, paaskandelaar) van de uit Breskens afkomstige kunstenaar Omer Gielliet.
Het gebouw is uitermate geschikt voor allerlei vormen van vieren, maar leent zich evenzeer voor andersoortige samenkomsten. In die hoedanigheid heeft het enkele decennia uitstekend gefunctioneerd. Hoewel tot stand gekomen op een moment dat het ‘Rijke Roomse Leven’ vrijwel lijkt doodgebloed, slagen voortvarende en gedrevenparochiepriesters en anderen er in een bloeiend gemeenschapsleven op te bouwen. Hiermee verwerven parochie en kerk een grote maatschappelijke betekenis voor de wijk. Reeds in de loop van de jaren zeventig wordt de zelfstandigheid van de parochie opgeheven en gaat ze deel uitmaken van de districtsparochie Woensel Midden. Nog later - op 1 november 2003 - wordt de schaal andermaal vergroot tot de parochie Woensel Midden en Zuid. Aan het eind van het jaar 2011 wordt het kerkgebouw aan het liturgische gebruik onttrokken.
Voor andere bestemmingen biedt dit gebouw alleszins goede mogelijkheden, terwijl ook sloop en herbestemming van het perceel een reële optie is.
De pastorie maakt onderdeel uit van het kerkgebouw.
Kunstvoorwerpen
Opmerkelijke kunstschatten komt men in het interieur van de kerk niet tegen behoudens enkele inventarisstukken (altaartafel, paaskandelaar) van de uit Breskens afkomstige kunstenaar Omer Gielliet.
Stedenbouwkundige beoordeling
De kerk ligt in het centrum van de wijk aan de Koning Arthurlaan en is omgeven door scholen, een buurtcentrum en een omheind sportveldje. Het geheel is gesitueerd tegen een groengebied. Het gebouw heeft een zakelijke uitstraling en oogt in het geheel niet als kerkgebouw. De kerkzaal is omgeven met nevenruimtes, het gebouw opent zich daardoor nergens naar zijn omgeving. De kerkzaal is afgedekt met een zwaar vormgegeven dakrand, waar de nevenruimtes eveneens zijn “ondergeschoven”. De architectuur doet wat grof aan ook in zijn detaillering, het is geen mooi gebouw. Niettemin heeft het gebouw toekomstwaarde , vooral vanwege zijn situering tegen het groen en nabij andere voorzieningen. Het gebouw oogt redelijk onderhouden.
Vooral de grote kerkzaal is zeker bruikbaar, de omgevende kleinere ruimtes kunnen deels gebruikt worden als nevenruimtes, of worden verwijderd. Dit zou de onderhoudslast aanmerkelijk verlichten.