Wat is wederopbouw?

Het wederopbouwerfgoed betreft een geheel aan stedenbouwkundige structuren, spoortrajecten, straten en pleinen, kerken, fabrieken en werkplaatsen, groenontwerpen (incl. singels e.d.), nutsvoorzieningen, woongebouwcomplexen en individuele woongebouwen. Ook de toegepaste beeldende kunst hoort hier bij. Het betreft de oorlogsvernielingen en alles wat in de periode na de oorlog tot ongeveer 1965 tot stand gekomen is.Het nieuwe rijksmonument Evoluon getuigt daar bij uitstek van.

Belangrijkste kenmerken zijn:

  • schaarste aan grondstoffen,

  • een architectonische mix van traditionalisme en modernisme,

  • grote productie-aantallen,

  • nieuwe materiaaltoepassingen,

  • een optimistische houding naar de toekomst,een sterk groeiende stad met ambitie


bron: SBWE

In Eindhoven laat de Tweede Wereldoorlog ook grote sporen na. De Duitse bezetters hebben de Philipsfabrieken ingenomen en die worden gebombardeerd door de geallieerden. Dit zorgt voor veel schade in de stad. Zo wordt, tijdens het ‘Sinterklaasbombardement’ op 6 december 1942 de winkelstraat Demer volledig verwoest.

Na de oorlog besluit het gemeentebestuur om ook andere vooroorlogse bebouwing in en rondom het centrum te slopen, met als doel om van Eindhoven een moderne stad te maken. Onder meer het spoor en het station worden naar het noorden verplaatst en er komen nieuwe verkeerspleinen en tunnels voor een betere verbinding met Woensel.

De Wederopbouw van de stad zorgt voor een gedaanteverandering. Na de oorlog is de wederopbouw voortvarend opgepakt, waardoor de stad op sommige plekken totaal verandert. Eindhoven wordt bovendien de snelst groeiende stad van Nederland. Dit zorgt ervoor dat de woningnood tot recordhoogte stijgt. Onder meer de aanleg van de rondweg en woonwijken in Woensel en Gestel geven de stad een nieuw gezicht. Met name dankzij bedrijven als Philips en DAF wordt de ontwikkeling van technische kennis gestimuleerd, wat ook leidt tot de stichting van de Technische Hogeschool, nu TU/e.

bron:eindhoven.nl

Stichting Bescherming Wederopbouwerfgoed Eindhoven

De Stoutheuvel 92a

5632 MS Eindhoven

040 - 24 21 321

hgfevanbuul@on.nl