Studentencentrum de Bunker
Onderwerp. Bedreiging en redding de Bunker
Locatie John F. Kennedylaan Eindhoven
Ontwerp Hugh Maaskant
Opdrachtgever. TH Eindhoven
Bouw gereed. 1969
Sinds 1969 werd het gebouw beheerd door de Stichting Studentenvoorzieningen Eindhoven. De Bunker heeft verschillende functies vervuld:
- universiteitsmensa en studentencare tot 2002
- algemene ontmoetingsruimte tot 2004
- reductiebureau en ESKafe tot 2000
- sociëteiten van Eindhovense studentenverenigingen, waaronder ESV Demos, ESC en SSRE, vanaf 2007
De architect Hugh Maaskant werd in 1907 in Rotterdam geboren. Hij bezocht de Academie voor kunsten en technische wetenschappen in Rotterdam en werd er later ook leraar en lid van het schoolbestuur. Vanaf 1955 had hij zijn eigen bureau. In Rotterdam bouwde Maaskant vooral veel tijdens de wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog (bv. het Groothandelsgebouw, Hiltonhotel, Euromast, flatgebouwen aan de Lijnbaan en het Adriaan Volkerhuis). Andere bekende projecten van hem zijn bijvoorbeeld de Pier in Scheveningen, het Tomadohuis, de Johnson Wax fabriek en het Europahuis te Amsterdam. Maaskant was meer een ‘doener’ dan een prater over zijn ontwerpen. Hij had groot respect voor degenen die in staat waren hun kennis van en liefde voor de bouwkunst over te dragen en te propageren. Om deze soort activiteiten te belonen, richtte hij in 1976 de Stichting Rotterdam-Maaskant op. Hij stierf op 27 mei 1977.
Maaskant is 1 van de architecten die sterk beïnvloed zijn door CIAM en de Amerikaanse visie op het vak. Het gebouw de Bunker is een laat werk van zijn oeuvre en gebouwd in een brutalistische stijl. Deze stroming binnen het modernisme is voortgekomen uit het late werk van Le Corbusier. Het wordt gekenmerkt door ruw gestorte betonnen wanden en vloeren, die onbehandeld in zicht worden gelaten. er wordt gestreefd naar constructieve ruimtelijkheid in het nieuwe materiaal beton, dat in al zijn bruutheid wordt getoond, vandaar de naam ‘beton brut’, ruwbouw is afbouw. Maaskant zelf: ‘Er zijn 2 dingen, het verstand en het gevoel, men beslist gevoelsmatig, alle theorie stopt als je gaat bouwen.’ & ‘Een gebouw moet de dynamiek bieden om het gebouw naar eigen inzicht te bewonen.’
Huidige situatie: